Is huidkanker erfelijk?

Eva, 17 jaar
11 juni 2010

Een vriendin van mij heeft een vader die huidkanker had, een kwaadaardige moedervlek, melanoom genoemd. Nu mag zij van haar ouders niet meer in de zon, omdat haar ouders bang zijn dat zij ook huidkanker krijgt. Ik snap hier niet zoveel van, wordt een moedervlek ineens kwaadaardig door de zon? En is een melanoom überhaubt erfelijk?

Antwoord

Beste,

Een melanoom is voor het grootste deel veroorzaakt door een overmatige blootstelling aan de zon (UV stralen). Dit is uiteraard niet erfelijk. Het is wel zo dat bepaalde huidtypes (en dat is wél erfelijk) gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van een melanoom. Zo is de kans op een melanoom ongeveer 10x kleiner bij iemand met een donkere huid zoals bij het negroïde huidstype dan bij iemand met een blanke huid.

In zo'n 8 tot 12% van de gevallen is er een familiale geschiedenis van melanomen. Deze zijn daarom nog niet alle erfelijk. Er zijn een aantal genetische factoren ontdekt die het ontwikkelen van een melanoom bepalen (CDKN2A tumor suppressor gen, CDK4, xeroderma pigmentosum, BRCA2 gen mutaties), maar dat komt slects voor bij een minderheid van de melanomen.

De kans op een melanoom neemt nog steeds toe (kans om ooit een melanoom te krijgen zo'n 2%). Een melanoom kan ontstaan vanuit een moedervlek, maar moedervlekken zijn eerder een aanduiding op een verhoogd risico op melanomen.

Een jaarlijks nazicht bij de dermatoloog voor iemand die verschillende moedervlekken heeft, is dan ook zeker aan te raden.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw