Waarom schuimt frisdrank bij het inschenken meer in plastieken bekers dan in een glas?

Joeri, 19 jaar
31 mei 2010

Antwoord

Dag Joeri,

Dat heeft te maken met de ruwheid van het oppervlakte.
Een frisdrank bevat koolstofdioxide in overmaat. Wanneer de fles geopend wordt daalt de druk naar 1 atm, en bestaat de neiging van het koolzuur om op te borrelen.

Dit vrijkomen van gasbellen gaat des te sneller, als er ergens luchtbellen beschikbaar zijn, die dan aangroeien met het koolzuur. Glas heeft een vrij glad oppervlak, dus bij het uitschenken van frisdrank wordt vrij weinig lucht ingevangen op het oppervlak. Plastic daarentegen is ruwer, dus bij het uitschenken wordt er lucht gevangen gehouden in die oppervlakte ruwheid, waarvan het koolzuur kan gebruik maken om snel uit de oplossing te komen, met meer schuim als gevolg.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Etienne Jooken

Chemie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be