we hebben een ballonwedstrijd gehouden en mijn ballon werd op 25 km van het vertrekpunt gevonden...
Naarmate de ballon stijgt, komt die in ijlere lucht terecht, zodat de opwaartse stuwkracht daalt. Er komt dus een ogenblik waarop de ballon begint te zweven.
Maar naarmate de ballon stijgt, neemt ook de luchtdruk af, zodat de ballon expandeert en in volume toeneemt. Dit doet de opwaartse stuwkracht iets toenemen, tot de ballon barst.
Helium lekt ook heel gemakkelijk door het rubber heen, zodat het gaandeweg ontsnapt, waardoor je ballon begint te dalen.
Je ziet, er zijn een aantal mechanismen die meespelen en dat maakt een precies antwoord op uw vraag moeilijk. Veel hangt af van de sterkte en dikte van de rubber en de manier waarop de ballon gevuld is. Het valt te verwachten dat een ballon die slecht gedeeltelijk gevuld is, hoger geraakt dan een stevig gevulde ballon. Weerballonnen, die van een materiaal gemaakt zijn dat geen helium doorlaat, worden slechts voor een derde gevuld en kunnen hoogtes bereiken tot 50 km.
Op het internet vind je verhaaltjes van speelgoedballonnen die aan de andere kant van de Rocky Mountains zijn teruggevonden, dus een hoogte ven enkele kilometers is vermoedelijk geen uitzondering.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.