Hoe komt het dat wanneer je olie, water en ontsmettingsmiddel op een papier morst, het ontsmettingsmiddel heel snel lijkt op te lossen en de olie helemaal niet? Die maakt het blad doorschijnend en lijkt helemaal niet op te drogen... heeft dat dan te maken met de dichtheid van de moleculen of iets anders?
En hoe komt het eigenlijk dat ontsmettingsmiddel zo snel opdroogt? Ik weet wel dat het een vluchtige stof is, maar wat precies zorgt daar voor?
Beste,
De snelheid waarmee stoffen verdampen is afhankelijk van de dampdruk dat ze bij een bepaalde temperatuur ontwikkelen en de omstandigheden, bv aanwezigheid van luchtverplaatsing. Het kookpunt is dan de temperatuur waarbij die stof een dampdruk bereikt van één atmosfeer. Dit leidt ertoe dat we de verschillen in kookpunt kunnen gebruiken als een maat voor verschillen in dampdruk tussen verschillende stoffen. Als je dan bv ether, ethanol, water en slaolie vergelijkt wat kookpunt betreft is dat gelijk aan: 35°C, 80°C, 100°C en ongeveer een 200°C. Dit kun je ook in verband brengen met de energie die moleculen nodig hebben om te ontsnappen aan een vloeibare fase naar de gasfase, die wordt groter naarmate in de vloeistoffase de bindingskrachten tussen moleculen groter zijn en/of de massa van het molecule groter is. Daardoor krijg je een lagere dampdruk bij kamertemperatuur en een hoger kookpunt vergeleken met de stof waar deze krachten eerder zwak zijn of waar je eerder te doen hebt met kleine moleculen. Dit is de fundamentele reden waarom ether veel vluchtiger is dan ethanol en deze vluchtiger is dan water, de onderlinge bindingskrachten zijn zwakker in ether dan bij de andere twee. Tussen water en slaolie is het eerder een kwestie van massa, molmassa van water is 18 van slaolie, in de buurt van 800 of 900, dus 50 x groter.
hoop dat dit verheldert,
vriendelijke groeten
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.