Waarom gebruiken we nanotechnologie?

Marlinde, 16 jaar
22 april 2010

Ik heb veel producten gezien die nanodeeltjes bevatten die door nanotechnologie zijn gemaakt. Maar waarom gebruiken we nanotechnologie en niet een andere techniek?

Antwoord

Beste Marlinde,


Nanotechnologie is technologie gericht op individuele structuren met een omvang tussen 1 nanometer (dit is één miljardste van een meter) en 100 nanometer. Op deze nanometer-schaal kunnen structuren met een fundamenteel nieuwe moleculaire organisatie gemaakt worden. Nieuwe materialen en systemen kunnen ontwikkeld worden waarvan de componenten en structuren revolutionair nieuwe, fysische, chemische en biologische eigenschappen en processen vertonen. Nanotechnologie is met andere woorden een productietechnologie met precisie op moleculair niveau en kan nieuwe eigenschappen van materie aan het licht brengen. 

Nanodeeltjes hebben andere eigenschappen dan grotere deeltjes van dezelfde stof. Een voorbeeld: goud is normaal geel en reageert niet of nauwelijks met andere stoffen. Op nanoschaal is goud blauw of rood en is het wel reactief. Eigenschappen van een stof, zoals kleur en dichtheid, warmte- en stroomgeleiding, kunnen op nanoniveau afwijken van de ‘normale’ eigenschappen. Chemische eigenschappen zijn afhankelijk van de verhouding van de oppervlakte en het volume van de deeltjes. Met het kleiner worden van objecten neemt het volume veel sneller af dan het oppervlak. Hierdoor is het oppervlak van nanodeeltjes relatief groot ten opzichte van hun inhoud en daarmee zijn nanodeeltjes reactiever dan deeltjes op micro- en millimeter niveau.

Uit de bovenstaande definities is het dus duidelijk dat nanotechnologie een vrij algemene naam is voor alle technieken die op nanometer schaal (of nauwkeurigheid) werken. Als je nog meer informatie wenst over nanotechnologie kan je eens een kijkje nemen op: http://www.timefornano.eu/be.

Groetjes,
Jürgen.


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw