Antwoord
Beste,
Ons mensbeeld is alleszins drastisch veranderd. De meest godsdiensten stelden immers dat de mens door God geschapen is en dat de andere levende wezens geschapen werden om de mens ter dienste te zijn. Door de evolutiebiologie zijn we gaan inzien dat mensen niet apart staan van de rest van de natuur, maar er gewoon een deel van uitmaken. Mensen zijn gewoon één van de vele diersoorten die geëvolueerd zijn uit gemeenschappelijke voorouders. Mensen zijn dus verwant aan de andere levende wezens en staan niet ergens "apart" of centraal in de biologie.
Bovendien is de evolutie van soorten voor een groot deel afhankelijk van toeval. Dat wij er als menselijke soort zijn, is dus eigenlijk toeval. En er is geen vooraf bepaald plan volgens hetwelk de evolutie van leven zich afspeelt. Volgens de meeste godsdiensten was/is de mens echter het doel van alles en zit er een plan in Gods schepping.
Alvast de Rooms-katholieke godsdienst heeft de wetenschappelijke inzichten wel voor een deel gevolgd en aanvaardt de evolutietheorie grotendeels, maar gelooft wel dat een "Goddelijke macht" het hele proces heeft opgestart en misschien ook bijgestuurd. Hiervoor bestaat er geen wetenschappelijk bewijs, noch tegenbewijs.
Reacties op dit antwoord
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.