Hoe kan je in een mengsel olie en water scheiden?

Kret, 16 jaar
25 maart 2010

Als men water en olie in een glas doet zal je zien dat de olie drijft.
Hoe kan je de olie van het water scheiden in een glas?

Antwoord

Dag Kret

In een glas zal dat scheiden niet zo gemakkelijk gaan, normaal gebruik je voor zo iets in het labo een scheitrechter (zie figuur).
De vloeistof wordt er eerst in gebracht, je laat het staan tot alles tot rust is gekomen en de twee lagen netjes ontmengd zijn. Je zet een beker of flesje onder de scheitrechter. Vervolgens open je het kraantje aan de onderkant, het water (water is zwaarder dan olie) loopt eruit en wordt opgevangen in je beker. Als bijna al het water weg is, zal je de scheidingslaag (tussen water en olie) in het smalle deel zien. Op het moment dat die laag in het kraantje komt, sluit je het kraantje. Vervang de beker door een nieuwe en laat de olielaag daarin lopen.

Je merkt dat je zo een scheiding niet zo gemakkelijk in een glas kan doen. Ik zie twee mogelijkheden.

  1. Giet het mengsel in een smal recipiënt, dan wordt het gemakkelijker om de scheidingslaag te zien. Zuig de bovenste laag op met een soort pipet met peertje, ev een knijpfles met een punt op. Als je de fles uitgeknepen in de bovenste laag brengt en dan loslaat, zal je van die laag een deel in de fles zuigen.
  2. Breng alles in een doorzichtige doorzichtige fles met drinkdop of sportdop (zoals op sommige flesjes water). Laat het mengsel ontmengen terwijl de fles ondersteboven staat. Druk nu zachtjes op de fles, de onderste laag komt er eerst uit. Af en toe loslaten zodat er weer lucht in de fles kan en dan weer verder.
Succes ermee

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be