Kan je meten hoe goed iemand is in wiskunde? Waar vind ik uitdagende wiskunde oefeningen?

E., 14 jaar
16 maart 2010

Ik zit in 2ASO en we hebben 5 uur per week wiskunde. Maar het probleem is dat ik altijd veel te snel klaar ben, vooral bij getallenleer en logisch denken enzo. Omdat de leerkracht boos op mij is als ik me verveel, zoek ik materiaal om mij nuttig bezig te houden tijdens wiskunde. Zijn er boeken met toffe oefeningen over logisch denken? Zijn er websites met afdrukbare vraagstukjes?

En dan het tweede deel van mijn vraag: Hoe komt het dat ik zo snel klaar ben en wiskunde zo gemakkelijk en tof vind en dat anderen daar zoveel moeite mee hebben? Is dat aangeboren? Kan je meten hoe goed iemand is in wiskunde? Kan je opeens slechter of beter worden in wiskunde?

Antwoord

Beste E.R.,

Leuke en uitdagende wiskundeprobleempjes vind je op: http://www.vwo.be/vwo/ik-wil-oefenen. Je kan op die website zelf het niveau kiezen en ook antwoorden krijgen. Begin bij het laagste niveau.

Goed zijn in wiskunde is meestal een combinatie van aangeboren aanleg en de omgeving en omstandigheden waarin je wordt grootgebracht. Meten hoe goed iemand is in wiskunde is niet makkelijk. Wiskunde is immers zo groot en uitgebreid dat vele mensen zich beter thuisvoelen in de ene tak van de wiskunde dan in de andere. Meten hoe goed iemand is in sommige takken van de wiskunde kan je via tests zoals op bovenstaande website.

Je kan inderdaad beter of slechter worden in wiskunde. Met de jaren veranderen de onderwerpen die je op school moet leren en sommige onderwerpen zullen je misschien meer interesseren dan anderen. Voor jou ziet het er goed uit omdat je houdt van getallenleer en logische vraagstukken. Deze lijken veel op wiskunde van hoger niveau. Aan de universiteit bijvoorbeeld wordt er in de studies wiskunde niet veel geteld of berekend, wel wordt er logisch geredeneerd om zo te komen tot nieuwe theorieen.

Groeten,

prof. Philippe Cara

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw