Hoe komt het dat de continenten vroeger aan elkaar waren en nu er de zee tussen ligt?

Lien, 12 jaar
15 maart 2010

Ik zit al een hele tijd met die vraag en ik weet het nog altijd niet.

Antwoord

Deze vraag stelde Alfred Wegener zich ook al een eeuw geleden. Hij had immers ontdekt dat bijvoorbeeld Afrika en Zuid-Amerika zo mooi in elkaar pasten. Hij vergeleek dit toen met een gescheurde krant, waarbij je niet alleen de twee gescheurde stukken in elkaar kunt passen, maar dat je dan ook de tekst over de twee stukken krant kunt lezen. En dat is ook het geval in Afrika en Zuid-Amerika waar geologische structuren kunnen vervolgd worden.
Alfred Wegener kwam dan met het idee van continentendrift. Alleen wist hij niet hoe dat dit mogelijk was. Hoe konden die continenten immers drijven? Vandaar dat in de jaren '30 van de vorige eeuw zijn idee weggelachen werd. Maar hij had gelijk. De continenten verschijven echt!
Nu weten we natuurlijk beter. De continenten maken immers deel uit van tektonische platen, stijve schollen die ten opzichte van elkaar bewegen. De buitenkant van de aarde is inderdaad een puzzel van dergelijke stijve schollen. Deze theorie noemen we dan ook de platentektoniek.
Dat is even kort geschetst waarover het gaat. Maar de vraag die je stelt, daar geef ik hier aan de universiteit een vak over gedurende een volledig jaar. Dus wens je echt een antwoord te kennen op je vraag, dan zul je later geologie moeten komen studeren. Om je toch al op weg te zetten, stel ik voor dat je bijgevoegde Wikipediapagina al eens leest.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Manuel Sintubin

Tektoniek Geodynamica Aardbevingsgeologie Aardbevingsarcheologie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw