Hoe werkt een elektronenmicroscoop?

Leo , 73 jaar
22 februari 2010

Ik vraag me af of je een electronenmicroscoop kan bezoeken, zoals een sterrenwacht?

Antwoord

Ik heb de indruk dat u een elektronenmicroscoop en een telescoop door elkaar haalt.

Een microscoop wordt gebruikt om naar hele kleine dingen te kijken. Omdat licht een golfkarakter heeft, heeft het ook de neiging om een beetje om de hoek te buigen, analoog zoals geluidsgolven dat kunnen. Het gevolg is dat een beeld van heel kleine objecten niet meer oneindig scherp is maar een beetje onscherp. Het komt er op neer dat een microscoop last heeft om dingen te zien die kleiner zijn dan de golflengte van het licht dat wordt gebruikt. Bij de beste lichtmicroscopen ligt deze grens op ongeveer 200 nanometer (200 miljardste van een meter). Een elektronenmicroscoop maakt gebruik van snelle elektronen. Deze hebben een golflengte die veer korter is dan die van zichtbaar licht en brengen de resolutie is de buurt van 1 nanometer. Een elektronenmicroscoop maakt gebruik van detectoren die het signaal omzetten in een voor ons oog zichtbaar beeld.

Een telescoop is ontworpen om naar verre objecten te kijken. Je kan er een bezoeken bijvoorbeeld in de volkssterrenwacht URANIA in Hove. http://www.urania.be/. Op hun website staat ook een goede bespreking van de werking van telescopen.

Reacties op dit antwoord

  • 01/03/2010 - Leo  (vraagsteller)

    Bedankt Professor voor uw uitleg. Op de UGent kan de gewone mens een sterrenkijker gaan bezoeken, bedienen en/of laten bedienen, ik geloof de woensdagavond. En ook vragen stellen aan een kenner en verantwoordelijke. Daar was ik reeds meerdere keren. Mijn vraag was nu: kan men gelijkaardig, ook ergens een elektronenmicroscoop bezoeken? Niet om naar het heelal te kijken natuurlijk maar om naar het ultra kleine te kijken, voorbeeld cellen, chromosomen, moleculen, enz... Ik weet hoe een electronenstralenbuis werkt, maar hoe maakt men het beeld van een bacterie zodanig groot, dat we er alle details van zien. Een blokschema zou me al veel leren. Bestaat er een beknopte (technische) beschrijving van, die ergens uitgegeven is? Beste dank Leo Taveirne

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof Walter Lauriks

Fysica Akoestiek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be