Zou een implosie van het heelal niet het eindigen van het heelal beteken, waarna er wedrom een oerknal (dus explosie) zal gaan volgen.

PA, 40 jaar
10 februari 2010

Is de huidige theorie van Einstein en die van alle andere geleerden niet achterhaald en moeten we zoeken naar een oneindig aantal oerknallen gevolgd door implosies (evenals de sterfte van sterren en het ontstaan ervan en evenals het feit dat bv. een atoom voor 99,9 procent niets is en het heelal in fiete ook en dat deze miniscule deeltjes eigenlijk hetzelfde zijn en het zefde gedrag vertonen als het heelal. In feite zijn ze dit al aan het testen in Zwitserland of is dit tocjh alleen maar om uit te vinden wat de extra kracht is die massa geeft aan deeltejs?

Antwoord


Waarop steunt u zich om te stellen dat het heelal weer zal imploderen?

De wetenschap theoretiseert en experimenteert (of neemt waar).  Ons begrijpen is een wisselwerking tussen beide.  Uit waarnemingen vormen we ons een begripskader, wiskunde helpt ons dat uit te diepen, nieuwe waarnemingen of experimenten toetsen de theoretische modellen die we maken.

Zo is het niet de 'theorie van Einstein of van andere geleerden' die ons doet besluiten dat het heelal wellicht zal blijven expanderen.  Binnen de theorie van Einstein is een imploderend model ook mogelijk.  Wat we besluiten hangt af van de experimentele gegevens, die ons helpen uitsluitsel te geven tussen de verschillende mogelijke modellen.  En daar zijn de aanwijzingen voor een blijvende expansie heel sterk.  Een model waarbij het heelal uiteindelijk toch implodeert, moet aannames maken die erg artificieel lijken.

De experimenten in CERN gaan over meer dan het vinden van een deeltje.  Ze zullen wellicht bijdragen tot vele vooruitgang in de kennis van de materie op de kleinste schalen.  En dat kan ons begrijpen van de oerknal ten goede komen, want die oerknal was het moment wanneer het oneindig grote oneindig klein was.  Misschien zal dat ook onze inzichten over de toekomst van het heelal ingrijpend veranderen, we zullen wel zien.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be