Als je de anticonceptiepil gebruikt, heeft dat dan invloed op de productie van hormonen van je eigen lichaam? en hoe zit dat als je weer stopt met de pil?

Nina, 17 jaar
7 februari 2010

Wanneer je de pil slikt, maakt je lichaam dan zelf minder oestrogeen aan dan voordat je de pil gebruikte? Zo ja, herstelt de hormoonproductie zich weer als je stopt met het slikken van de pil?
Heeft de pil ook invloed op de productie van andere hormonen in je lichaam?
Is de pil slecht voor je lichaam als je nog in de groei bent (wat voor effecten heeft het)?

Antwoord

Beste Nina,

De pil zal zorgen dat je op onnatuurlijke wijze oestrogeen laat circuleren in je bloed. Je hersenen zullen dit zien als voldoende werking van je eierstokken en de afgave van het eierstok stimulerend hormoon (FSH) stopzetten. Dit noemen we negatieve feedback. Je eierstokken zullen dus niet meer gestimuleerd worden en zelf geen oestrogeen meer produceren. Door gebrek aan stimulatie van je eierstok zal er uiteraard ook geen eisprong zijn.

Als je met de pil stopt, zal binnen enkele dagen je eierstok weer volop gestimuleerd worden door je hersenen en zelf oestrogeen produceren.

De pil heeft ook invloed op je progesteron dat ook door je eierstokken wordt geproduceerd, op je testosteron en in mindere mate op je schildklierhormoon.

Als je nog in de groei bent kun je beter geen pil nemen, want hierdoor zullen je kraakbeenschijven versneld sluiten en stopt je groei. Een vrouw die al ruim een jaar haar mensturaties heeft zal sowieso stoppen met groeien; ze mag dan uiteraard een pil nemen.

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw