Waarom kunnen mensen niet zweven?

Bram, 15 jaar
26 januari 2010

Antwoord

Dag Bram

Ik kan je vraag op 2 manieren opvatten.

Als je wil weten waarom mensen niet kunnen zweven zonder hulpmiddel, zomaar stilstaand in de lucht, zoals een ballon met het juiste gas gevuld, dan ligt dat aan de massadichtheid van de mens. Een voorwerp met een grotere massadichtheid zal zakken in een omgeving met een kleinere massadichtheid. De mens heeft duidelijk een grotere massadichtheid dan lucht en "zakt" dus.

Als je denkt aan hulpmiddelen of aan beweging... Dan moet er eigenlijk wat aerodynamica bijkomen. Vliegtuigen (en vogels trouwens ook) hebben een massadichtheid die groter is dan lucht, en die zouden dus ook niet kunnen zweven. De enige reden waarom ze dat wel kunnen is, omdat ze vleugels hebben, in combinatie met snelheid. Hebben ze geen vleugels (of trekken ze die in) of te weinig snelheid, dan vallen ze. De twee zijn dus nodig: snelheid (t.o.v. de omgevende lucht) en vleugels. Dat heeft alles te maken met de lucht die langs de vleugels stroomt. Hoe sneller lucht stroomt, hoe lager de druk van die lucht is. Vleugels zijn zo gemaakt dat de lucht sneller stroomt aan de bovenkant van de vleugels en trager aan de onderkant. Hoe sneller de lucht stroomt hoe hoger de onderdruk is, dus is er een hogere onderdruk aan de bovenkant van de vleugels dan aan de onderkant, wat het vliegtuig (of de vogel) "naar boven zuigt". Om te zweven moet de snelheid precies zo zijn, dat het verschil in onderdruk zo is dat de zuigkracht naar boven exact de zwaartekracht van vliegtuig of vogel opheft.

Als mens kun je niet zomaar van een berg springen en blijven zweven door je armen uit te slaan (of met een stel eenvoudig geconstrueerde "vleugels"), omdat onze armen niet zo'n vorm hebben dat er (genoeg)verschil is in snelheid van luchtstroming boven en onder de armen.

Eigenlijk heb je een kleine cursus stromingsleer nodig om het echt te begrijpen, en de stroming rond vleugels is niet zo eenvoudig als ik hier vertel, maar dit is toch al een eerste stap.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw