Mijn huisarts heeft bij het trekken van bloed dezelfde naald gebruikt zowel bij mezelf als bij mijn vriend. Kan dit wel?

V , 27 jaar
5 januari 2010

Op een morgen gaan ik en mijn vriend bloed gaan trekken bij de huisarts om een jaarlijkse controle te doen. Met een specifieke vraag naar HIV, dit doen we ook jaarlijks omdat we met heel veel mensen in contact komen door ons werk en je kunt nooit weten....

Eerst wordt er bij mij bloed genomen en daarna bij mijn vriend en dit met dezelfde naald Mijn vriend ziet dit en vraagt of dit wel kan. De dokter zegt: 'Dat kan geen ziektes of besmettingen overdragen.'

Maar daar heb ik toch mijn twijfels over. Stel dat ik nu HIV zou hebben en mijn vriend niet (uit het resultaat gebleken zijn we beiden gezond, maar stel), zou hij dan besmet kunnen geweest zijn, door het gebruiken van dezelfde naald?

Antwoord

Beste VB,

Mijns inziens is het GCP (lees: "Good Clinical Practice") dat bij een staalname van verschillende individuen, steeds moet gebruik worden gemaakt van nieuwe materialen (in dit geval: naald en buizen). Het meermaals gebruiken van een naald bij verschillende personen is strikt uit den boze. Dit kan immers leiden tot contaminatie (lees: overdracht van bv micro-organismen tussen personen). Zelfs indien het gaat om minimale hoeveelheden zijn er toch risico's dat een dergelijke overdracht kan gebeuren. Dus hetgeen de dokter beweert, is mi onjuist.

Ik stel dan ook de vraag of er effectief gebruik is gemaakt van dezelfde materialen. Mi zijn alle artsen zich bewust van GCP en handelen zij dan ook volgens GCP normen. Uiteraard kan ook een arts of verpleegkunde soms fouten maken.

Graag ook aandacht voor het volgende: het stellen van een diagnose van HIV is niet eenvoudig en er zijn verschillende technieken (bv Inno-LIPA testen van Innogenetics, PCR technieken). Deze technieken hebben elk hun gevoeligheid. Biotechnologen kunnen nu eenmaal niet toveren. Ik ben niet zeker dat als een persoon besmet wordt met HIV, dat dit kan gedetecteerd worden bv een week na de besmetting (omwille van het feit dat er dan nog maar zeer weinig virus (we spreken van "viral load") aanwezig is in het bloed. Na vermeerdering van het virus in het lichaam zal de viral load toenemen en zal wel detectie kunnen gebeuren.

Het is dan ook aangewezen om een HIV test nogmaals te hernemen op een later tijdstip (indien er vermoeden zou kunnen zijn van besmetting).

Groeten en dank,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw