Wat was het eerste vliegdekschip?

Robbert-Jan, 19 jaar
4 januari 2010

Ik heb gelezen dat bij de slag bij Skagerrak tijdens de Eerste Wereldoorlog de Royal Navy in het bezit was van één vliegdekschip, de Engadine. Deze slag werd uitgevochten in 1916. Ik vond het nogal vreemd... De vliegtuigen in die tijd waren amper capabel om een bom te werpen, maar blijkbaar wel om op zee op te stijgen en te landen.
Mijn vraag is dan: wanneer was men voor het eerst in staat om een vliegdekschip te bouwen en wanneer werd die voor het eerst gebruikt? Hoe heette dat eerste schip? En wanneer kon men voor het eerst echt goed een vliegdekschip gebruiken?

Antwoord

De vliegtuigen van de Engandine waren verkenningsvliegtuigen, geen gevechtsvliegtuigen, en ze konden ook niet op het schip zelf landen.

Eugene Ely kon al op 14 nov. 1910 opstijgen met een vliegtuig vanaf een schip (eerder waren er al ballonvaarten gestart vanop schepen). Op 18 jan. 1911 slaagde hij er ook in op te landen op een schip. Op 14 mei 1912 kon Charles Samson vanaf een schip in beweging opstijgen - overigens was de vliegsnelheid zo laag, dat de opstijg- en landingstrajecten kort konden zijn. Op 2 aug. 1917 slaagde Edwin Dunning erin op op een varend schip te landen - hij stierf die dag bij een derde landingspoging. In 1917 werd de HMS Argus gebouwd met amper bovenbouw, en een vlak dek over de gehele lengte. Echt succesvol werden die pas in de late jaren 1930, wanneer het houten dek vervangen werd door metalen constructies.

Reacties op dit antwoord

  • 10/02/2010 - Robbert-Jan (vraagsteller)

    Hartstikke bedankt!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw