Hoe komt het dat wij zout nog smaken als zout (NaCl) volledig oplost in ons speeksel?

Laurens, 18 jaar
27 december 2009

Ik vroeg me af waarom wij zout kunnen smaken. Want NaCl is een zout, en dissocieert dus volledig in een waterige oplossing zoals ons speeksel. Er zullen amper nog gehele moleculen NaCl overblijven. Hoe komt het dan dat wij toch nog zout smaken? Is het de smaak van het anion of het kation dat de typerende zoutsmaak dan veroorzaakt of zit er meer achter? Want dat zou dan impliceren dat wij, bij inname van HCl of NaHCO3 ook zout zouden moeten smaken... Wat mijns inziens uiteraard het geval niet is. Alvast bedankt voor uw tijd en moeite!

Antwoord

Keukenzout of natrium chloride (NaCl) zal inderdaad zeer snel in waterig midden worden omgezet tot natrium en chloride ionen (ook in het levensmiddel al eigenlijk). Het is niet het natriumchloride dat verantwoordelijk is voor de zoute smaak, maar het natrium ion. Kalium ionen smaken ook zout, maar in hogere concentraties smaken ze bitter. Vandaar dat een substitutie van natriumchloride door kaliumchloride maar ten dele kan (om natrium inname te verlagen).

Vriendelijke groeten,
Bruno De Meulenaer, UGent

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be