Hoe komt het dat crossing-over niet steeds aanleiding geeft tot chromosoommutaties? De kans dat de stukken uitwisselen met precies dezelfde lengte is toch zeer gering?

R., 57 jaar
19 december 2009

Als ik het proces van overkruising bekijk(bij de meiose), lijkt het me alsof dit altijd moet aanleiding geven tot chromosoommutaties, wat dan uiteraard ook gevolgen zou hebben op visies die hierop verder bouwen. De kans dat de stukken die uitwisselen tijdens de meiose van gelijke lengte zijn, is toch niet groot? Zijn er buiten de spoelfiguur nog andere mechanismen die dit kunnen regelen? Werd dit reeds vanuit het genoom bij dieren of mensen ooit onderzocht?

Antwoord

Bij crossing-over worden twee chromosomen doorgeknipt, en gekruist weer aan elkaar gehangen. Crossing-over gebeurt enkel tussen twee dezelfde chromosomen (bvb, chromosoom 5 en chromosoom 13 zullen (bijna) nooit aan crossing-over doen) en het knippen en plakken gebeurt op dezelfde plaats in deze chromosomen. Alvorens een crossing-over gebeurt, worden de chromosomen mooi naast elkaar gealigneerd zodat het zo efficiënt mogelijk kan gebeuren.


Omdat de twee chromosomen niet zo heel veel verschillen, en bijvoorbeeld genen op dezelfde plaats liggen in de beide chromosomen die je van je ouders hebt geërfd, zullen ook crossing-over evenementen in genen niet noodzakelijk tot allerhande grote fouten leiden. 

Uiteraard loopt dit niet altijd goed, en kan een crossing-over wel tot nieuwe varianten leiden, en er zelfs voor zorgen dat grote stukken genetische informatie worden verplaatst, verdubbeld, omgedraaid of helemaal weggeknipt. Momenteel wordt in de genetica heel wat aandacht besteed aan dit soort "structurele varianten" of "copy number variaties" en hoe deze kunnen bijdragen aan de genetica van erfelijke ziekten.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be