GEDACHTENEXPER. Men zendt van zon richting aarde met krachtige laser een beam uit richting aarde van 1 sekonde.

SWEVERS, 28 jaar
16 december 2009

GEACHTE ,
GEDACHTENEXPER. Men zendt van zon richting aarde met krachtige laser een beam uit richting aarde van 1 sekonde lang dus een beam van +/-300000km lang!Ja? Wat" ziet" (of meet )men nu als men zich in de ruimte zou bevinden en men kijkt(met speciale apparatuur) haaks op de as zon-aarde?Ziet men dan 8 minuten+sekonden lang die beam van 300000km lengte, richting aarde schuiven Of niet?????

Antwoord

Stellen we ons dus een gelijkzijdige driehoek voor, ZAW, met de zon Z , de aarde A en de buitenaardse waarneemster W in de hoekpunten.
Nemen we even aan dat er een perfect vacuüm heerst in de ruimte. De onderstelde laser in Z zendt gedurende één seconde een straal richting aarde A. Een dergelijke lasergolftrein heeft een zijdelingse spreiding die heel klein is, hij bereikt A na acht minuten doch straalt niet zijwaarts; W ziet dus niets want die is te veel weg uit de baan van de golftrein.
Maar de interplanetaire ruimte is geen perfect vacuüm, men treft er vrije elektronen aan, atomen en stofdeeltjes (enkele per cm³). Deze gaan het laserlicht verstrooien, zoals je op aarde stofdeeltjes kan zien in een zonnestraal. Gesteld dat W de zeer gevoulige apparatuur zou hebben om dit strooilicht te detecteren, dan zou zij inderdaad een oplichtende streep zien die zich schijnbaar verplaatst met de lichtsnelheid in vacuüm; ze neemt dit waar vanuit W als een streepje van 3/4 graad. Ondersteld natuurlijk dat de laserstyraal krachtiger is dan het zonlicht, zodat met het fenomeen nog kan onderscheiden tegen de achtergrond van het verstooide zonlicht.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Frans Cerulus

fysica, speciaal klassieke theoretische mechanica, electromagnetisme, quantummechanica, geschiedenis van de fysica .

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be