Wat is de ouderdom van het heelal?

Johan, 57 jaar
7 december 2009

De meest afgelegen sterrenstelsels staan op zo een 13 miljard lichtjaar van ons verwijderd. Laatst zei een astronoom dat hij dit licht bestudeerde om de big bang te onderzoeken. Dit kan m.i. toch alleen als het heelal expandeert met de lichtsnelheid? Als het expandeert met een lagere snelheid, dan is het heelal toch veel ouder, zoals men nu aanneemt? Is het ook niet zo dat het huidige heelal inmiddels veel groter is?
In die 13 miljard jaar dat dit licht onderweg is geweest, is de expansie toch gewoon doorgegaan, dus ook al een reden om aan te nemen dat het heelal groter en dus ouder is.
Nog een vraagje, stel dat een stelsel c.q. cluster momenteel zo een 20 miljard lichtjaar van ons verwijderd is (het licht ervan kunnen we uiteraard nog niet zien) en een ander ook, maar dan in tegengestelde richting, mag je dan aannemen dat de huidige diameter van het heelal dan zo een 40 miljard lichtjaar is. (Stel dat ik op een flinke afstand in het “oneindige niets” met een telescoop naar dit heelal zou kijken).
Kunnen er in de oneindige leegte ook oneindig veel big bang´s voorkomen?
Bij voorbaat dank,
M. (Portugal)

Antwoord


De ouderdom van het heelal is 13.73 miljard jaar.

De expansie gebeurt niet 'met de lichtsnelheid' of met welke andere unieke snelheid ook.  Het is juist een expansie omdat twee punten zich van elkaar vewijderen met een relatieve snelheid die groter wordt met de relatieve afstand.  Je hoeft dus helemaal niet naar de oudste sterrenstelsels te kijken om te weten hoe oud het heelal is: wat nodig is, is over een redelijk bereik in afstand het verband tussen afstand en snelheid bepalen; afstand gedeeld door snelheid geeft een goed idee van hoe oud het heelal is.  Het verste dat we in principe (net niet) kunnen kijken, is de oerknal zelf, en daar is de snelheid van verwijdering dan juist de lichtsnelheid geworden.

U hebt gelijk dat een punt van waaruit het licht nu al 13 miljard jaar naar ons onderweg is, vandaag veel verder staat dan 13 miljard lichtjaar, omdat het heelal al die tijd is blijven expanderen.  Maar u hebt ongelijk als u beweert dat dit betekent dat dit heelal ouder is dan 13.73 miljard jaar.

De grootte van het heelal hoeft niet beperkt te zijn door de eindige lichtsnelheid.  Inderdaad, de expansie is een uitbreiding van de ruimte zelf, en het kan perfect dat twee punten zich onderling verwijderen met een snelheid veel groter dan de lichtsnelheid.  Vandaag wordt trouwens vrij algemeen aangenomen dat gedurende de eerste seconde een versnelde ('inflationaire') expansie plaatsvondt die het heelal heel snel heel erg groot heeft gemaakt.

Moeite heb ik ooit met uw zinnetje over het kijken vanuit het oneindige niets.  Onze ruimte is binnen het kader van ons heelal gedefinieerd en kan niet zomaar ge-extrapoleerd worden; als u de ruimte zoals wij die ervaren extrapoleert, maakt u ons heelal gewoon groter.   En inderdaad, het kan dat er vele nieuwe ruimtetijden ontstaan waar we niets over kunnen vertellen. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be