Ik hoorde dat het heelal uitgetrokken wordt, maar soms hoor ik ook dat het heelal terug zal krimpen. Is dat ook zo of blijft het heelal almaar groeien?

ck, 24 jaar
8 mei 2008

Zal dit invloed hebben op de zwaartekracht van de planeten in het heelal incl. de aarde?

Antwoord


Het heelal expandeert.  Het zal blijven expanderen als hetgeen de expansie tegenhoudt het haalt op hetgeen de expansie ondersteunt, uiteraard.

Wat houdt de expansie tegen?  Gewoon de gravitatie-aantrekking van al die massa die zich in het heelal bevindt.

Wat onderhoudt de expansie?
- De expansie zelf, of althans haar inertie.  Als we optellen hoeveel massa we zien en kunnen vermoeden, en de mate van expansie meten, dan blijkt die massa te weinig aantrekkingskracht te hebben om de expansie tegen te houden.  Expansie voor altijd dus.
- Sinds 1999 is het nog erger geworden.  Dan is overtuigende evidentie gevonden voor wat men nu nogal eens 'donkere energie' noemt, een bijkomende afstotende term die de expansie van het heelal versnelt.  

De situatie vandaag suggereert dus zeer sterk dat de expansie niet zal stoppen, en integendeel steeds sneller gaat gebeuren.  Geen aanwijzing voor een uiteindelijke ineenstorting dus.

En toch: een voorspelling maken is gevaarlijk, zeker als het over de toekomst gaat.  Want zolang we niet goed doorhebben wat die donkere energie juist is, blijft onzekerheid bestaan.  Je kan altijd beweren dat die ooit van teken zal veranderen en alles omkeren, al lijkt dat erg ad hoc' vandaag.

De expansie of samentrekking van het heelal heeft geen enkele invloed op wat met de aarde en de andere planeten rond de zon gebeurt.  Dat is heel lokaal, en vooraleer het heelal weer echt klein is zijn wij al lang verdwenen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw