Mitochondrion en chloroplasthebben een dubbel membraan. De oorsprong daarvan kan men verklaren doorde endosymbiont-theorie. Ook een celkern heeft een dubbel membraan. Hoe verklaart men dat?

daniëls, 52 jaar
19 november 2009

Mitochondrion en chloroplasthebben een dubbel membraan. De oorsprong daarvan verklaart men via de endosymbiont-theorie. Een kern is nooit als 'vreemd' organisme in een andere cel terecht gekomen; wel is het kernmembraan ontstaan om het DNA te beschermen. Waarom volstaat hier niet een enkel membraan? Hoe en waarom is het tweede ontstaan?

Antwoord

Beste,

De dubbele kernmembraan wordt gevormd door het endoplasmatisch reticulum: deze platgedrukte membraanzakken leggen zich na de kerndeling rond het kernmateriaal, vervloeien tot twee continue membranen, rondom gesloten, waarin dan wel kernporiën geplaatst worden. De ribosomen op het E.R. blijven doorwerken (toch aan cytoplasmazijde). De kernmembraan of beter de kermembranen met intermembranaire oplossing ertussen, zijn een deel van het E.R.: een organel op zich, met functie als normaal E.R, maar bijkomend de controle van in en uitgaan via kernporiën.

Met vriendelijke groeten

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw