Hoe bereken je het suikergehalte in (fruit)bier, a.d.h.v. een chemische proef?

Christophe, 17 jaar
10 november 2009

We zijn op school met onze onderzoekscompetentie voor de wetenschappen bezig. Ik wou met onze groep zelf een fruitbier maken, en het suikergehalte bepalen. Echter weten we niet precies hoe je het suikergehalte van bier bepaalt (we dachten dat er een soort indicator voor bestond). Onze leerkracht Chemie zei dat het een niet al te makkelijk proces was. Je kan het a.d.h.v. een chemische proef bepalen (door een titratie?). Maar hoe precies?
Zou iemand me dit wat gedetailleerder kunnen uitleggen?
Alvast bedankt!

Antwoord

Dag Christophe

Je kan het suikergehalte op verschillende manieren bepalen. Ik vermoed dat voor jullie een titratie doenbaar is.
Je maakt daarbij gebruik van de reducerende eigenschappen van de suikers.
Een veel gebruikte methode is die van Luff-Schoorl, hierover vind je voldoende informatie op het net.
In de Europese wetgeving (zie link) staan de analysemethodes voor wijn.
De suikerbepaling in bier zal erg gelijklopend zijn.
Een goed boek over analyse van voedingsmiddelen is dat van "Eten, meten en weten", uitgegeven door het KVCV (zie link) .

Een andere manier is het bier klaren en dan de optische draaiing te bepalen.
Dit staat beschreven in Lebensmittelanalytik van R. Matissek, F.-M. Schnepel, G. Steiner,
uitgegeven bij:
Springer Verlag, Berlin/Heidelberg, 1992.

Hopelijk kan je zo verder?

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be