Waarom gaan duikers achterover het water in?

jack, 49 jaar
8 november 2009

Als duikers te water gaan, doen ze dat met een stap voorwaarts of zittend door zich achterover, niet voorover, in het water te laten vallen. Waarom is dat?

Antwoord

Hallo,

Omdat dat de veiligste een aangenaamste manieren zijn om in het water te gaan.

Met een stap voorwaarts te doen, zullen de voeten en vinnen de eerste impact met het water opvangen. Als men zich zittend achterover laat rollen, zal de fles met perslucht dit doen. Moest men dit voorover doen dan is er niets dat de "val" breekt en zou men de druk van de persluchtcilinder plots op de rug krijgen en dat is enkel goed om rugletsels op te lopen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat een duiker zijn bril ophoudt en zijn mondstuk (2e traps ontspanner) inhoudt zodat hij kan blijven zien en ademen onderwater. Dit is ook de reden dat duikers steeds hun handpalm over het mondstuk en hun vingers op het masker plaatsen wanneer ze het water inspringen. Als ze voorover het water inspringen zouden ze beide veel gemakkelijker kunnen verliezen.

Hoewel de grote stap voorwaarts en de achterwaartse rol de meest gebruikte technieken zijn, zijn er ook vele andere. Het gebruik van de techniek hangt dan ook af van de omstandigheden en soms waar je leert duiken. De grote stap wordt gebruikt vanop een grote boot of een platform en laat toe dat er voldoende afstand is tussen de duiker en de boot. De rol achterover wordt meestal gebruikt in kleinere bootjes. omdat je meestal al met je rug naar het water zit en je dan niet moet gaan rechtstaan in een klein wankel bootje.

In bepaalde reddingssituaties kan er een voorwaartse rol gebruikt worden om zo langer een drenkeling of een duiker in nood in het oog te kunnen houden. Maar bij deze techniek zal men er nog steeds voor zorgen dat de fles met perslucht als eerste het water raakt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be