Wat is de werkelijke invloed van zout eten op de bloeddruk?

Ken, 21 jaar
30 oktober 2009

In 'jongens en wetenschap' las ik dat het eten van veel/weinig zout volgens recente studies een veel kleinere -haast verwaasloosbare- invloed heeft op de bloeddruk dan men aanvankelijk dacht. Zo zou volgens het boek het eten van zoutarm brood voor iemand met een te hoge bloeddruk eigenlijk niet nodig zijn.
Klopt dit?

Antwoord

Beste,

Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig.  Vroeger dachten we dat iedereen met een hoge bloeddruk een zoutbeperkt 'liefst dan nog een zoutloos') dieet moest volgen.  Ondertussen hebben wetenschapelijke studies ons geleerd dat sommige mensen wel reageren op een zoutverlaging, anderen niet.  We spreken hier van zout-sensitieve en niet-sensitieve personen.  De meest evidente manier om te bepalen of iemand gevoelig is voor zoutreductie, is het uit te proberen.

Bij iemand met een hoge bloeddruk zal men in eerste instantie steeds opstarten met een zoutreductie in de voeding.  Indien die persoon toevallig gevoelig is, is medicatie misschien niet nodig.  Heeft die persoon ook nog te maken met overgewicht, zak hij/zij ook eerst moeten vermageren (minder eten en meer bewgen); dit heeft steeds een effect op de bloeddruk.  Pas als dit allemaal niet helpt, zal men medicatie bijgeven (men moet er toch steeds rekening mee houden dat elk geneesmiddel een aantal nadelige bijwerking heeft; het zijn echt geen snoepjes).

Er zijn zeker nog patiënten met bepaalde andoeningen die zoutarm moeten eten, bv. nierpatiënten.  Dit is zeer duidelijk aangetoond.

De gemiddelde Belg heeft teveel zout (NaCl) in zijn voeding.  Om het aantal gevallen van bv. hart- en vaatziekten te verminderen, moet iedereen minder zout gaan gebruiken.  Zout wordt dikwijls industrieel toegevoegd aan de voeding, zit van nature in meer of mindere e-mate in voedingsmiddelen en dan is er nog het zoutvat thuis.  dit laatste moeten we al zeker weglaten.  Verder doet de voedingsindustrie zeer grote inspanningen om minder zout toe te voegen aan hun producten; denk maar aan soepen waar men zout gedeeltelijk tracht te vervangen door kruiden die ook erg veel smaak geven.

Vroeger had men zout nodig in voeding als bewaarmiddel roken, pekelen).  Met de moderne technologie (diepvries, koelkast) is dit echt niet meer nodig.  Voedingsmiddelen (vooral verse afhankelijk van het seizoen) hebben een heel specifieke en lekkere smaak, die  we volledig gaan maskeren door er zout aan toe te voegen.  Minder zout vraagt een aanpassing, maar uiteindelijk zullen we terug de pure smaak van hde voeding kunnen respecteren.  Dit proces moet in kleine stapjes gebeuren.  Men kan bv. al zout weglaten op de aardappelen; de kans is groot dat de meeste mensen dit niet eens merken.

Soms heeft de voedingsindustrie nog wat zout nodig om technologishe redenen.  Maar ook hier moet gezocht worden naar nieuwe technieken en vervangsoffen voor het zout.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be