Als het papier dat we verbruiken langdurig opslaan (boeken) of begraven (vuilnisbelten), of als we houten meubelen en huizen bouwen, dan zal dat hout of katoen aangevuld worden door nieuwe bomen of katoenplanten, met CO2 uit de lucht.
Is het gebruik van papier en hout dus CO2-positief, (of minstens CO2-neutraal)? En goed voor het milieu?
Papier en hout massaal gebruiken en langdurig opslagen, is zeer CO2-positief.
Het storten van papier, karton, hout, ... in plaats van te verbranden zou in theorie een bijzonder goede maatregel kunnen zijn. Afvalverbranding staat voor 5 a 15 % van onze CO2-uitstoot, en de methode haalt netto CO2 uit de atmosfeer.
Er zijn in de praktijk enkele technische en psychologische problemen:
-het volume van dat afval is gigantisch. Zonder verbranding zouden de dichtbevolkte westerse/industriele landen hun afval niet kwijtraken. De "ecologische voetafdruk" van zulke storten kan (hoeft niet!) groot zijn. Het is niet eenvoudig om ergens een ongebruikte vallei af te sluiten en op te vullen met afval.
-met moet voorkomen dat het afval in brand schiet, gist, verrot, wegspoelt, waardoor het alsnog in het milieu en de atmostfeer terechtkomt
-50 jaar lang werd elke nieuwe generatie opgevoed in het besef dat papier gebruiken "slecht" is. Het is erg moeilijk om nu plots het tegendeel te gaan beweren.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
elektronica beeldopnemers cryogenica metafysische vragen lucht- en ruimtevaart en de meest onmogelijke zaken