De balzak houdt sperma op een lagere temperatuur. Maar vanwaar de noodzaak dat sperma enkel leefbaar is bij minder dan 37°C?

Rik, 50 jaar
8 mei 2008

Ik weet dat de balzak nodig is om het sperma op een lagere temperatuur te houden zodat het niet afsterft. Maar waarom kan sperma niet gewoon op 37°C leven? Wat is het voordeel bij de bevruchting dat sperma "kouder" is dan de vrouwelijke voortplantingsorganen?

Antwoord

Spermacellen kunnen wel degelijk overleven bij 37°C. Bijvoorbeeld wanneer ze in de eileiders van een vrouw zijn geraakt, kunnen ze meerdere dagen overleven bij die temperatuur.
Echter, tijdens het aanmaken van spermacellen door stamcellen in de balzak is er inderdaad een temperatuur vereist die een paar graden lager is dan in de rest van het lichaam. Dit is zo bij de meeste zoogdieren. Tijdens dit proces zijn namelijk een aantal speciale enzymen nodig die niet goed werken bij een temperatuur van meer dan 36°C. Indien de temperatuur van de balzak toch 37°C zou zijn, kan het sperma niet uitrijpen en is het onvruchtbaar.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw