Mag je gerechten met alcohol nuttigen als je zwanger bent?

astrid, 30 jaar
22 oktober 2009

Ik ben 13 weken zwanger. Alcohol is vanzelfsprekend uit den boze, als je zwanger bent. Maar wat met stoofvlees en zo dat je klaarmaakt? Daar zit donker bier in?
Kan dit kwaad? Hoe lang duurt het vooraleer dit verdampt?

Antwoord

Beste Astrid,

Alcohol wordt in de zwangerschap best vermeden. Het risico op afwijkingen bij de baby is hoe dan ook klein bij gebruik van alcohol. Als het in gerechten verwerkt wordt, is een deel (alles?) van de alcohol verdampt in het kookproces en kun je het gerust opeten. Zeker bij bier, waarbij je al met een lager alcoholpercentage begint.

Niemand kan garanties geven over het verloop van de zwangerschap en het nuttigen van alcohol, maar de risico's die je loopt bij een gerecht bereid met alcohol zijn uiterst klein.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. dr. Jasper Verguts

Gynaecologie-verloskunde

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be