Wat gebeurt er als je met een ballon de ruimte in gaat? Je blaaste de ballon wel pas op als je in de ruimte bent.
Op aarde is de druk in een ballon een beetje hoger dan de druk in de kamer er rond. Dat verschil in druk doet de ballon uitzetten. Als het verschil te groot wordt gaat de ballon stuk. Hij gaat dus niet stuk omdat de druk binnenin te groot is op zich, maar omdat het drukVERSCHIL te groot is.
Ik heb een meting gevonden waarbij de ballon stuk ging bij 112 hectoPascal. De normale druk op grondniveau is 101.3 hectoPascal. Dat verschil van zo'n 11 hectoPascal deed de ballon dus springen.
Laat ons nu verder werken met deze ballon, in de veronderstelling dat dit over een normale ballon gaat.
Stel nu dat je die ballon in het luchtledige van de ruimte opblaast. Dan zal hij weer springen als het drukverschil binnen en buiten de ballon ongeveer 11 hectopascal is, dus als de druk binnenin die waarde heeft, want de druk buiten de ballon is dan immers nul. Als je aanneemt dat de temperatuur van de ingeblazen lucht netjes hetzelfde blijft als op aarde, zal de ballon dus reeds bij een tien keer lagere binnendruk springen. Hij zal dus al springen als je er een tiende van de lucht hebt ingeblazen van wat je op aarde nodig hebt.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.