Is het een goed idee om voor het eten één of twee glazen te drinken om op die manier minder te eten?

Martijn, 17 jaar
18 oktober 2009

Heeft het nut om voor of tijdens het eten water of frisdrank te drinken om ervoor te zorgen dat je minder zal eten en dus ook minder dik zal worden, of heeft het juist een omgekeerde werking omdat het je maagsappen zal verdunnen? Hoelang blijft water of frisdrank ongeveer in je maag? Zijn er bepaalde dranken die je maagsappen zwakker of sterker maken?

Antwoord

Beste Martijn,

Frisdranken bevatten suiker, dus veel calorieën.  Dit heeft helemaal geen zin.

Een tip die soms wel gegeven wordt als je wat kilootjes wil verliezen is om 10 minuten voor het eten een groot glas water te drinken.  Hierdoor krijg je toch al een beetje een verzadigingsgevoel waardoor je tijdens de maaltijd minder de neiging gaat hebben om te veel te eten.  Je maagsappen ga je niet sterker of zwakker maker door je voeding of drank; het zijn altijd hele zure sappen die het verteringproces echt in gang zetten.

Als je echt problemen hebt met je gewicht enkele tips:

* eet langzamer waardoor dat je vlugger een verzadigingsgevoel krijgt

* neem een kleiner bordje; zo heb je de indruk dat je een erg vol bord mag opeten

* schep nooit een tweede maal bij

* gebruik veel rauwe groenten, volkorenbrood, volle rijst, volkoren deegwaren, ...  kortom, voedingsmiddelen waarin veel voedingsvezels zitten waardoor je verplicht bent om langer te kauwen.  Die voedingsvezels geven op zich al een verzadigend gevoel en bovendien ga je langer aan tafel zitten waardoor je verzadigingssysteem in je hersenen echt geactiveerd wordt.

Waarschijnlijk ken je de 'actieve voedingsdriehoek'?  Die geeft aan hoe je gezond en gevarieerd moet eten, in welke verhouding en vooral ook dat voldoende bewegen ook belangrijk is om je gewicht onder controle te houden.

Je kan natuurlijk ook steeds je huisarts of diëtiste raadplegen indien je echt gewichtsproblemen hebt. 

Vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw