Waarom worden de bladeren van de ene boom rood en die van een andere geel of oranje of bruin?

Bryan, 11 jaar
13 oktober 2009

Oorspronkelijk hebben bladeren toch allemaal dezelfde kleur, nl groen?
Ik heb deze vraag gelezen. De uitleg ook, maar ik versta de volgende woorden niet: chlorophyl, carotenen, anthocyanen en zuurtegraad.Zouden julie het voor mij wat makkelijker willen uitleggen a.u.b!

Antwoord

Beste Bryan,

Een mooie vraag heb je daar. Het komt hier op neer. In de het blad zitten verschillende kleurstoffen (zoals chlorofyl = groen en carotenen = oranje, denk aan een wortel in het Frans). Deze kleurstoffen gebruikt de plant om uit spuitwater (water en koolzuurgas) suikers te maken. Dit proces noemen we fotosynthese. Met de suikers voedt de plant zich. Nu bestaat licht eigenlijk uit vele kleuren (denk maar aan de regenboog). De groene kleurstoffen (=chlorofyl) gebruiken alle kleuren uit het licht behalve groen om  suikers te maken. Daarom zijn er bijvoorbeeld de oranje klerustoffen. Die kleurstoffen werken dan met het groene licht.

In de meeste bladeren zitten dus verschillende soorten kleurstoffen. Alleen zitten er meestal zoveel groene in dat je de andere niet ziet. In de herfst trekt de boom de klerustoffen terug in zijn stam. Hij trekt eerst de groene terug waardoor je de andere kleuren in het blad nu wel ziet.

Groeten

Stephan Boulez

Arteveldehogeschool opleiding onderwijs: lager onderwijs

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be