Waarom trekken de poten van een spin zich samen wanneer de spin sterft?

Cieters, 19 jaar
28 september 2009

Ik heb me al vaak de vraag gesteld, na het doden van een spin, waarom de poten zich samentrekken.
Ook had ik graag geweten hoe een spin zich eigenlijk voortbeweegt. Hoe werken de poten ongeveer? Hebben ze speciale pees-achtige dingen of ook spieren?

Antwoord

Beste Frederick,

Je twee vragen zijn sterk met mekaar verbonden. Spinnen hebben een heel speciaal systeem om zich voort te bewegen. Hun poten zijn niet voorzien van extensoren. Andere dieren hebben die wel: extensoren om de ledematen (in dit geval poten) te strekken, flexoren om de poten te plooien. Hoe kunnen spinnen dan hun poten strekken? Dat gebeurt door wijziging van de inwendige druk. Het kopborststuk fungeert als een drukcapsule. Door beweging bij middel van spieren van één van de wanden, een plaatje onderaan tussen de poten (sternum), kan het volume gewijzigd worden wat meteen een invloed heeft op de inwendige druk. De haemolymfe (≈bloed) kan daardoor onder druk gezet worden en met een systeem van kleppen kan die druk afwisselend in de verschillende poten overgebracht worden. Dat systeem ruimt plaats voor flexoren. Spinnen zijn dan ook goede worstelaars: zij kunnen grote insecten de baas gewoon door de plooikracht van hun poten die zware flexoren bevatten. Bij insecten wordt de plaats ingeruimd voor twee groepen van spieren. Springspinnen hebben ook geen verdikte achterpoten zoals sprinkhanen want de kracht voor de sprong wordt geleverd in het kopborststuk!

Wanneer een spin sterft gaan de flexoren samentrekken en plooien de poten zich. Bij andere dieren wordt dat tegengewerkt door de extensoren.

Rudy

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr Rudy Jocqué

Arachnologie Zoölogie Biodiversiteit

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
Leuvensesteenweg 13 3080Tervuren
http://www.africamuseum.be

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be