Als ik zo rondneus op de website, dan ljikt het erop dat de spin op de foto niets anders is als een gewone mannetjes huisspin. Maar dan heb ik toch een vraag. Vorige week in de avond kroop er een over de muur. Ze zijn vrij groot, dus dat valt erg op. Mijn vrouw plaatste er een leeg pindabakje eroverheen (die je in de supermarkt koopt, 4x5cm en 4 cm diep ofzo) om vervolgens een papiertje aan de achterzijde te doen en dan de spin buiten te zetten.
Daar waar mijn vrouw haar wijsvinger op het plastic bakje zetten, sprong de spin van de muur naar haar vinger, snel en erg fanatiek. (dus telkens een sprong van 4 cm ofzo). Dat bleef zich herhalen, die spin viel haar wijsvinger aan. Doodeng was dat. Uiteindelijk dat papier maar volledig vastgeplakt aan het bakje en alles buiten gezet. Mijn bedoeling was om de volgende dag wat informatie te gaan winnen, maar de spin was ontsnapt, papier was kapot in de hoek.
De foto is een week later gemaakt van een spin die erop lijkt, maar ja, zeker ben ik er ook niet van.
Vraag is dus eigenlijk: kan de huisspin zo aggressief zijn? Ik maak me nl. toch wel wat zorgen om mijn kinderen op deze manier, die vinden spinnen nogal interessant :-)
Beste C.,
Het grote probleem met spinnen op foto's is dat we bijna nooit helemaal zeker kunnen zijn van de identiteit van de spin. In dit geval, waar het kleurenpatroon niet zichtbaar is, zijn we al heel blij als we kunnen vaststellen dat het om een Tegenaria gaat. Dat is de groep (genus) waartoe de huisspin (Tegenaria atrica) behoort. Van de huisspin zijn tot nu toe geen gevallen van agressie bekend. In één geval wordt melding gemaakt van een beet bij iemand die het beestje onhandig vastnam, zonder erge gevolgen. Maar van de vele andere Tegenariasoorten weten we over het gedrag niet veel. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het nog maar zeer recent is dat spinnen niet systematisch worden platgetrapt en de mensen beginnen kijken naar die dieren. Het zou interessant geweest zijn om te weten om welke soort Tegenaria het nu precies ging, maar dat zal dus niet meer lukken. In alle geval is jouw observatie uniek.
Rudy
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.