Waarom wordt een blad wit papier doorzichtig bij het nat maken met water maar nog meer met olie (boterpapier) ?

Ivo, 64 jaar
7 mei 2008

Waarom "zweet" een fles tafelolie en een fles water niet ?
Onder de fles tafelolie staat meestal een plasje, zo ook bij mijn smeervetpatroon ! Bij water of bier heb ik dit nog nooit gezien, de molecules van water zijn toch wel heel klein !

Antwoord

Beste Ivo,

Het gaat hierbij niet zozeer over de grootte van de olie- versus watermolecules, watemolecules zijn inderdaad kleiner. Het is zo dat plastiek en glas veel liever olie hebben dan water. Eigenlijk gaat het ook niet over zweten van de fles: dat zou willen zeggen dat de moleculen door het plastiek heen migreren naar buiten toe. Dan zouden de flessen in de winkel dus ook al zweten, en zou het best dom zijn van de fabrikant om ze in die materialen te verpakken. Het vettig worden aan de buitenkant van de fles, gebeurt pas nadat je hem hebt geopend. Omdat het plastiek of glas de olie graag heeft, gaat de olie die nog aan de rand hangt na gebruik zich over de buitenkant van de fles verspreiden. Door de zwaartekracht komt een deel van deze olie uiteindelijk onderaan de fles terecht. Water en plastiek (of glas) hebben elkaar niet zo graag, je ziet dit makkelijk doordat water druppels vormt op het plastiek, terwijl de olie zich erover uitsmeert. De druppels water die eventueel achterblijven aan de buitenkant na gebruik blijven vaak bovenaan hangen.

Met papier is het een beetje hetzelfde verhaal: papier en olie hebben elkaar liever dan papier en water. Maar het hangt er een beetje vanaf welk soort papier: bij boterpapier is dit zeker zo, gewoon  papier kan ook wat water opnemen. Als het papier een vloeistof opneemt wordt het inderdaad doorzichtig. Om te begrijpen waarom het doorzichtig wordt, moet je even denken aan bijvoorbeeld gezandstraald glas versus gewoon vensterglas. Het gezandstraalde glas is heel grof en het licht dat er op invalt wordt in alle richtingen verstrooid, daarom kunnen we er niet meer zo mooi doorheenkijken. Bij een glas glasoppervlak gaat het licht gewoon rechtdoor en zie je perfect wat er zich aan de andere kant van het glas bevindt. Papier is in feite een ruw materiaal. Het zijn samengeperste vezels met luchtgaatjes tussenin: het verstrooit dus licht net zoals het gezandstraalde glas dat doet. Als we die gaatjes vullen met een vloeistof, bijvoorbeel olie, wordt het materiaal veel homogener en krijgen we een vlakker oppervlak: gevolg je kan erdoorheen kijken.


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Monique van der Veen

Interfasechemie katalyse niet-lineaire optica lasers zeolieten grote persoonlijke interesse voor voedingsscheikunde

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw