Hoe is de maan ontstaan?

Matthias, 17 jaar
23 september 2009

In de les van aardrijkskunde hadden we het over het ontstaan van de aarde die in één van zijn eerste stadia een vloeibare bol was. Ik vroeg de leerkracht hoe de maan er dan is bijgekomen (om zijn kennis toch eventjes te testen). Hij antwoordde mij dat de maan ontstaan is uit de planetesimalen waaruit de aarde ook is ontstaan. Maar ik ben al een lange tijd geinteresseerd in het vak astronomie en ik had intussen al gelezen in één van mij boeken in verband met de maan dat deze ontstond door een botsing van een hemellichaam met de aarde in één van zijn eerste stadia. Het boek vertelde mij ook dat deze theorie het meest aanvaard wordt onder de wetenschappers. (Het boek heet 'De Maan' en werd uitgegeven in 2009)
Dus ging ik in discussie met mijn leerkracht en die gaf mij de opdracht om het hier eens te vragen. Wie heeft er nu gelijk? Alvast bedankt voor het antwoord!

Antwoord

U hebt gelijk!  De botsingstheorie voor het ontstaan van de Maan wordt vandaag vrij algemeen aanvaard.  Hieronder 'copy paste' ik een beetje uit hetgeen ik al antwoordde op vraag 9984.

De meest gangbare verklaring voor het Aarde-Maan-systeem is dat vroeg in de geschiedenis van de Aarde, toen de vorming van het planetenstelsel nog niet was afgewerkt, de toenmalige Aarde een scherende botsing heeft ondergaan met een object ongeveer zo groot als Mars vandaag.  De ijzerkern van die botsende planeet is toen op de Aarde ingevallen, de mantel errond heeft zich in een baan rond de Aarde samengebald tot de Maan.

Die hypothese verklaart waarom de kern van de Aarde meer ijzer bevat dan die van de Maan, en ook dat enkele vluchtige elementen verdwenen zijn. Ze verklaart ook het merkwaardige feit dat de maanbaan nauw aanleunt bij het eclipticavlak - het vlak waarin de planeten ongeveer bewegen - en niet bij het evenaarsvlak van de Aarde.  En door de inslag zou de aardas ook zijn helling verkregen hebben. De hypothese klopt ook beter met het feit dat van de vier 'aardse' planeten enkel de Aarde een grote satelliet heeft: het is dus iets niet alledaags; bij vorming van de Maan uit planetesimalen zou men verwachten dat Mercurius, Venus en Mars een gelijkaardig lot hebben ondergaan.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be