Kan een versleten warm-waterinstallatie gezondheidsproblemen opleveren?

Sara, 44 jaar
12 september 2009

Hoe belangrijk is de temperatuur van het water bij het douchen en afwassen?
Is er een risico als je afgekoeld warm water gebruikt?

Antwoord

Beste,

 

Oude leidingen zijn soms een ideale schuilplaats voor parasieten en bacteriën zoals de Legionella bacterie. Om een besmetting met deze bacterie te vermijden is het belangrijk om water uit verouderde of langdurig niet-gebruikte leidingen gedurende een tiental minuten te laten stromen aan een temperatuur boven de 55°, het liefst boven de 60°. Voor zover dit haalbaar is natuurlijk… Afkoeling naar 15° zal de bacterie niet doden, ze is weliswaar inactief, en komt eventueel terecht in een lichaam van 37°, een temperatuur waar ze zich thuis voelt. Natuurlijk is het beter moderne leidingen te hebben die regelmatig gebruikt worden. Bij oude leidingen vervaardigd in lood, moet men ook opletten voor loodintoxicatie.

Verder wordt ook aangeraden douchekoppen te gebruiken die verstuiving zoveel mogelijk beperken.

Om een besmetting met Legionella bacterie te vermijden, moet je dus zorgen dat de temperatuur boven de 55° is. Hieronder vind je een overzichtje van de overleving van Legionella bij verschillende temperaturen:

  • 20°C:  Legionella kan overleven maar de bacterie is niet actief;
  • 20°C tot 50°C:  Legionella is in staat te groeien;
  • 35°C tot 46°C: Ideale temperatuur voor de bacterie om zich te vermenigvuldigen;
  • 50°C:  Legionella kan overleven maar vermenigvuldigt zich niet;
  • 55°C: Legionella sterft binnen de 5 tot 6 uur;
  • 60°C:  legionella sterft binnen de 32 minuten;
  • 66°C:  Legionella sterft binnen de 2 minuten;
  • 70°C tot 80°C  Totale doding van Legionella.

Legionella komt allicht overal voor, vooral bij stilstaand water, en door de aanwezigheid van een biofilm of ander organisch materiaal wordt de groei gestimuleerd.  De optimale temperatuur voor Legionella is 37°. Verder is Legionella verspreid over de hele wereld.

De Legionella bacterie is ziekteverwekkend en kan in het ergste geval aanleiding geven tot de veteranenziekte, een chronische longaandoening met mogelijks dodelijk afloop. Veel mensen worden echter niet ziek na een besmetting met Legionella.

 

De verspreiding van Legionella gebeurt via aërosolen, dit zijn fijne waterdruppeltjes die de  bacterie kunnen bevatten en ontstaan door turbulente waterbewegingen. De voorwaarde voor de infectie is dat de bacterie via de neus of de mond wordt opgenomen en zich kan vestigen in de longen. Het is vooral de verstuiving naar de long die schadelijk is.

 

Risicogroepen voor besmetting zijn personen met verminderde weerstand, ouderen en rokers.

Risicoplaatsen zijn: drinkwaterleidingen, fonteinen, luchtkoelers, leidingen waar water langdurig blijft stilstaan in dode hoeken. De bacterie blijkt in staat om dood organisch materiaal te benutten voor groei, zodat doding een potentiële stimulatie kan betekenen voor de overlevende Legionella.

Groetjes,
Prof. dr. L. de Thibault de Boesinghe


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof.dr.medicus leopold de Thibault de Boesinghe

arbeidsgeneeskunde stralingsbescherming ziekenhuishygiêne radiotherapie-oncologie nucléaire geneeskunde medische ethiek en deontologie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be