Kan een katholiek met een moslim trouwen zonder van geloof te veranderen ?

Jes, 19 jaar
29 augustus 2009

Wa is het verschil waardoor een moslim niet met een katholiek kan trouwen ? Waarom zou de katholiek moeten veranderen van geloof, om de liefde te tonen en een moslim zijn geloof behouden zonder te veranderen ? Want zo toont hij dan toch ook geen liefde? Waarom moeten zij moslim blijven en wij niet? Liefde heeft toch niks met geloof te maken? Maar deze verschillende geloven passen toch ook niet samen? Het is meer vrijheid terwijl het ander meestal geen vrijheid is.(deze vraag is puur uit nieuwsgierigheid.)

Antwoord

Trouwen vertrekt vanuit de vrije keuze van 2 mensen. Strikt genomen hebben zij zich enkel maar te verantwoorden voor hun keuze t.o.v. elkaar. En binnen een burgerlijk huwelijk moeten zij enkel maar de burgerlijke wetten volgen.

Maar als gelovigen, staan ze ook in een geloofsgemeenschap. Die kan druk uitoefenen, maar uiteindelijk doen ze wat ze willen in hun eigen gezin. En kunnen ze samen afspraken maken hoe ze hun relatie gestalte geven. In sommige culturen kan dat inderdaad wat moeilijker zijn. Maar uiteindelijk zullen ze moeten beslissen welke liefde het zwaarste doorweegt: die van hun geliefde of die van hun gemeenschap...

Moeilijker wordt het wanneer het gaat om de opvoeding van de kinderen: volgens welk geloof zullen ze worden opgevoed? Ook dat beslissen ze liefst samen. Maar dat geldt ook voor huwelijken tussen gelovigen en niet-gelovigen.

Als het geloof voor een persoon echt belangrijk is, en als je die mens graag ziet, dan zal je liefde ook wel het geloof van die andere respecteren. Maar dat zou in principe ook in beide richtingen moeten gaan. Hoe dat respect dan concreet wordt beleefd, is dan een kwestie van afspraken tussen twee volwassen mensen die mekaar graag zien. Dat moet toch lukken? Bv. dat de christen 's zondags naar de kerk gaat en de moslim 's vrijdags naar de moskee? Tenzij ze samen beslissen om 's zaterdags naar de synagoge te gaan?

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Master Filosofie Herman Lodewyckx

ethiek algmeen; ingenieursethiek, Filosofie algemeen; Afrikaanse Filosofie

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw