Hoe werkt een TV ?

Victor, 9 jaar
5 augustus 2009

Hoe werkt een TV ? Het beeld verschijnt zomaar dat is zo raar !?

Antwoord

Dag Victor

Wat heerlijk als jij je als 9-jarige dit soort dingen afvraagt. Jij wordt later beslist een prima wetenschapper.

Nu, het antwoord op je vraag is niet zo eenvoudig, maar laat ik het proberen. Om te beginnen moet je weten dat onze ogen niet zo snel zijn. Bij een film in de bioscoop worden er 25 stilstaande plaatjes per seconde na elkaar geprojecteerd. Onze ogen krijgen daardoor de indruk dat de beweging mooi vloeiend is. Je kan dus besluiten dat als je ook op een TV 25 plaatjes per seconde kan tonen, die licht verschillen, er ook een vloeiende beweging ontstaat.

De vraag is hoe we nu aan die plaatjes komen. Wel, in een TV-camera wordt het beeld ontleed. We delen het beeld op in lijnen, waarbij elke lijn uit afzonderlijke puntjes is samengesteld. Eén beeld wordt gevormd door 625 lijnen. Van de puntjes die een dergelijke lijn vormen moeten we nu gaan vertellen hoe helder of donker ze zijn. Je kan het je zo voorstellen: beeld je eens even in dat pikzwart zou overeenkomen met 0 volt, en glashelder met bijvoorbeeld 10 volt. Kan je je dan indenken dat de helderheid van de opeenvolgende puntjes wordt doorgegeven met behulp van een spanning die in grootte verandert ? Wel, dit signaal wordt door de zender uitgezonden, net als een muziekje op de radio.

Beste Victor,

Ik hoop dat je het je nu wat beter kan voorstellen. Natuurlijk hebben we vele dingen overgeslagen, bijvoorbeeld hoe kleuren worden uitgezonden, hoe het beeld bij jou thuis netjes in de pas loopt met dat van de zender, hoe het geluid meereist, hoe de TV bij jou thuis werkt...   TV is nu eenmaal een technisch ingewikkeld verhaal. Maar als je ouder wordt, zal je dit soort dingen ook beter kunnen begrijpen. Ik wens je alvast een boeiende ontdekkingstocht !

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Tony Vandenborn

elektronica, telecommunicatie

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw