Twee frituren in onze regio hebben een tegenstrijdige uitleg.
De ene zegt dat frieten mals worden als je er in het frituur reeds zout op doet.
De andere zegt dat dit helemaal geen effect heeft.
Wat is waar?
Beste Yentel,
Het is inderdaad zo dat zout water aan je frietjes gaat onttrekken. Ze worden dus inderdaad zacht tijdens het transport. Als je een puntzakje hebt, zit het zout meestal wel alleen op de bovenste frietjes. Er wordt ook vaak erg veel zout op de frietjes gedaan en dat is nu weer niet zo goed voor onze gezondheid. Laat er dus best geen zout op doen. Wil je dit wel, doe er dan thuis zelf een klein beetje op.
Frietjes worden vooral zacht doordat ze ingepakt worden. Ze zijn erg warm, waardoor er verdamping optreedt. Dit komt tegen het papier wat de frietjes zacht gaat maken. Vandaar dat er vaak een gaatje gescheurd wordt in de verpakking om het water te laten ontsnappen. Je mag je pakje friet ook niet in een afgesloten plastic zak stoppen, want dan kan de waterdamp ook niet weg. Sommige frituren hebben dan ook plastic zakjes met allemaal gaatjes.
De beste frietjes zijn nog altijd de echte krokante, dus theoretisch zonder inpakprocedure.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.