Is het waar dat frieten niet krokant blijven tijdens het transport als je er zout op doet?

Yentel, 15 jaar
1 augustus 2009

Twee frituren in onze regio hebben een tegenstrijdige uitleg.
De ene zegt dat frieten mals worden als je er in het frituur reeds zout op doet.
De andere zegt dat dit helemaal geen effect heeft.
Wat is waar?

Antwoord

Beste Yentel,

Het is inderdaad zo dat zout water aan je frietjes gaat onttrekken.  Ze worden dus inderdaad zacht tijdens het transport.  Als je een puntzakje hebt, zit het zout meestal wel alleen op de bovenste frietjes.  Er wordt ook vaak erg veel zout op de frietjes gedaan en dat is nu weer niet zo goed voor onze gezondheid.  Laat er dus best geen zout op doen.  Wil je dit wel, doe er dan thuis zelf een klein beetje op.

Frietjes worden vooral zacht doordat ze ingepakt worden.  Ze zijn erg warm, waardoor er verdamping optreedt.  Dit komt tegen het papier wat de frietjes zacht gaat maken.  Vandaar dat er vaak een gaatje gescheurd wordt in de verpakking om het water te laten ontsnappen.  Je mag je pakje friet ook niet in een afgesloten plastic zak stoppen, want dan kan de waterdamp ook niet weg.  Sommige frituren hebben dan ook plastic zakjes met allemaal gaatjes.

De beste frietjes zijn nog altijd de echte krokante, dus theoretisch zonder inpakprocedure.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2025
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be