Waarom zijn tropische vissen zo vrolijk gekleurd?

Sofie, 8 jaar
12 maart 2008

Dan vallen ze toch op. Worden ze dan niet opgegeten?

Antwoord

Het lijkt inderdaad dat tropische vissen veel feller gekleurd zijn dan bijvoorbeeld vissen die bij ons in de zee leven. Maar niet alle tropische vissen zijn fel gekleurd. Zo zijn er heel wat haaiensoorten, tonijnachtigen, horsmakreelachtigen, roggen, enz. die ook in de tropen leven, maar eigenlijk weinig gekleurd zijn (ze zijn veelal gewoon grijs).

Nu, diegene die wél fel gekleurd zijn, zijn voornamelijk tropische vissen die leven in koraalriffen. En deze koraalriffen bieden dan ook heel wat bescherming aan deze vissen tegen andere vissen die ze zouden kunnen opeten. Zo zijn koralen zelf ook dikwijls fel gekleurd, waardoor de vissen al niet meer zo sterk opvallen (beetje zoals een rode smartie niet opvalt in een zakje vol met gekleurde smarties). Anderzijds bieden de koralen heel veel spleetjes en holletjes waar de vissen zich kunnen in wegsteken als ze zouden aangevallen worden. Dus, ze kunnen perfect fel gekleurd zijn zonder daardoor heel snel opgegeten te worden.

Je kan je nu afvragen wat het nut dan is om zo fel gekleurd te zijn, en waarom de vissen bij ons niet zo fel gekleurd zijn. De felle kleuren bij vissen kunnen nuttig zijn om als het ware met elkaar te praten (zo zal een vis die zich niet goed in zijn vel voelt, minder fel gekleurd zijn). Vissen die bij ons leven zouden weinig baat hebben bij felle kleuren, want (1) ze kunnen zich niet zoveel wegsteken tussen spleetjes en in koraalriffen, (2) er is zo geen felgekleurde achtergrond zoals het geval is bij koraalriffen, en (3) het water is ook veel te troebel (waardoor het geen zin heeft om felgekleurd te zijn want de vis zijn vriendjes kunnen hem toch bijna niet zien).

Dus, waarom sommige tropische vissen feller gekleurd zijn, is omdat het water daar helderder is (en ze elkaar dus beter kunnen zien) en dat ze zich daar heel goed kunnen wegsteken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Dominique Adriaens

evolutionaire morfologie gewervelde dieren ichthyologie (visbiologie) anatomie histologie morfometrie evolutie

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw