Van welke apen stammen wij af?

Griet, 8 jaar
12 maart 2008

Biologen zeggen dat we van de apen afstammen. Maar van welke soort dan? Ik vind dat we nog het meest op de chimpansee lijken.

Antwoord

Samen met de chimpansee en de bonobo hadden we ongeveer zeven miljoen jaar geleden gemeenschappelijke voorouders. Dat waren dus de ouders van je ouders van je ouders (en zo nog driehonderdduizend keer verder). Dat lijkt erg lang, maar als je de ganse geschiedenis van het leven op aarde bekijkt is dat eigenlijk heel kort. Chimpansees en bonobos zijn dus onze nauwste verwanten in het dierenrijk en daarom lijken we er ook het meeste op. Maar we stammen niet af van de chimpansee of van een andere aap die nu leeft!

Wie onze voorouders juist waren weten we spijtig genoeg (nog) niet, maar wetenschappers vinden steeds meer en meer fossielen dus misschien lukt het ooit wel. Vandaag kennen we al wel aapachtige wezens die iets ouder zijn dan zeven miljoen jaar, en mensachtige wezens die ongeveer zeven miljoen jaar oud zijn. We kunnen stellen dat we afstammen van Afrikaanse mensapen die geen staart hadden, in de bomen leefden, en misschien nog wel het best leken op de bonobo, de slankere neef van de chimpansee.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw