Is de kans dat je neerstort met een vliegtuig groter of kleiner dan de kans dat je de lotto wint?

bots, 12 jaar
6 juni 2009

Als ik iedere dag het vliegtuig gebruik, heb ik dan meer kans om te verongelukken dan de lotto te winnen als ik iedere terkking mee doe?
ik heb gelezen dat er 1500000 formulieren worden binnengebracht waarvan er 3 winnen dus lotto is 52 weken 1/500000 - hoeveel vliegtuigen vallen er enz..

Antwoord

Laat ons eens kijken naar de volgende kansen :

- je speelt met de lotto en wint in rang 1  : deze kans is ongeveer 1 op 5 miljoen
- je maakt een vliegtuigreis en komt daarbij om het leven : deze kans is ongeveer 1 op 11 miljoen

Nu wat meer uitleg :

De kans dat je de zes cijfers van de lotto juist hebt,  hangt niet af van hoeveel spelers er meededen. Of je nu met honderdduizenden mensen speelt, of helemaal alleen, die kans blijft hetzelfde. Het is natuurlijk wel zo, als er heel veel spelers zijn, dat er dan ook mogelijks meerdere winnaars in rang 1 zitten, zodat de pot moet verdeeld worden. Maar zuiver de kans om in rang 1 te eindigen, dus alle zes de cijfers juist hebben, die kans is gewoon voor iedereen gelijk. Het is ook niet zo (veel mensen denken dat), dat als een balletje al lang niet meer is uitgekomen, dat balletje dan meer kans heeft. Dat is natuurlijk onzin, de balletjes "weten" immers niet welke zes er vorige keren uitgekomen zijn. Om dezelfde reden hebben de balletjes die vorige week gevallen zijn, deze week niet minder kans.

Hoe groot is nu de kans om in rang 1 te eindigen ?
Wel, je moet dan alle zes de cijfers juist hebben.

Dan gaan we over tot de trekking :

1) we trekken het eerste balletje.
De kans dat dit voor jou gunstig is, is 6 kansen op 42. Er zitten immers nog zes "goede" balletjes in de trommel. Stel dus dat het getrokken nummer een van uw zes is.
2) we trekken het 2de balletje. Bij de 41 die er nog inzitten, zijn er nog 5 goede voor u.  De kans dat een van die vijf uitkomt is dus 5/41. Stel dat dit zo is.
3) Bij de derde bal, zitten er dan nog 4 goede in de 40 resterende. De kans dan de 3de bal een van de 4 overige goede is, is dus 4/40. Laat ons dus aannemen dat je ook nu geluk hebt.
4) Bij de 4de bal heb je nog 3/39 kansen dat een van uw zes nummers getrokken wordt
5) bij de 5de nog 2/38
6° bij de 6de bal, nog 1 op 37

Wat moet je nu met die afzonderlijke kansen doen ? Wel, in dit geval moet je die afzonderlijke kansen zoals ik ze heb opgesomd met elkaar vermenigviuldigen.
De kans om rang 1 te hebben is dus :

(6/42) maal (5/41) maal (4/40) maal (3/39) maal (2/38) maal (1/37)

en dit is  1 kans op 5 245 786
dus de kans dat je bij de lotto in rang 1 eindigt is ongeveer 1 op vijf miljoen.

En dat vliegtuig ?
In de luchtvaart definiëert men een zwaar ongeluk als een "hull loss", dus een ongeluk waarbij de romp van het vliegtuig vernietigd wordt.
In 2006 was de kans op een hull loss volgens de gegevens van IATA, de internationale organisatie van de burgerluchtvaart,  1 kans op 1.54 miljoen, en in 2008 1 op 2.04 miljoen. Deze cijfers zijn natuurlijk elk jaar wat anders.
De kans dat je als inzittende omkomt in een vliegtuigongelukis  1 op 11 miljoen. Deze getallen hebben enkel betrekking op luchtreizen met "normale" lijnvluchten, dus niet met kleine privé jets van bedrijven, of kleine vliegtuigjes die je soms als toerist kan huren.

De kans dat je vliegtuig een zwaar ongeluk heeft is dus wat groter dan de kans dat je de lotto wint, maar de kans dat je omkomt in een zwaar vliegtuigongeluk is dus twee maal kleiner.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof.dr. Paul Hellings

Vakgroep Wiskunde, Fac. IIW, KU Leuven

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw