Wat eet een vliegevanger, oftewel een Dionaea muscipula, tijdens de wintermaanden?

Melina, 31 jaar
5 juni 2009

Ik heb een vliegenvanger. Nu vraag ik me af hoe het plantje de wintermaanden gaat doorkomen, als er geen vliegen of spinnen zijn. Of houdt hij een soort van 'winterslaap'? Heeft hij dan speciale verzorging nodig?

Antwoord

Beste Melina,


De venus vliegenval komt oorspronkelijk van N Carolina (VS) waar we een gematigd klimaat terugvinden. Tijdens de wintermaanden sterven de bladeren van het plantje af en overleeft het als bol onder de grond. Dit doet ze niet zozeer omdat er tijdens de winter minder spinnen of vliegen zijn, maar om de winterkoude te overleven. 

Het is een misvatting dat vleesetende planten volledig leven op het vangen van insecten. Ze maken zoals alle groene planten zelf hun voedsel aan door middel van fotosynthese. Vleesetende planten groeien echter op plaatsen waar geen of weinig stikstof (nitraat) beschikbaar is uit de bodem, bijvoorbeeld in erg zure milieus zoals vennen. Toch hebben ze deze stikstof nodig om eiwitten aan te kunnen maken en halen deze dus uit gevangen insecten (dit is maw hun meststof).

Schrik dus niet als je vliegenvanger tijdens de herfst begint af te sterven. Op het ogenblik dat dit gebeurt stop je best met watergeven en zet je de plant gedurende ongeveer 3 maanden op een koele plaats tijdens de winter (vb een onverwarmde garage). Eventueel kan je de bolletjes ook uit de grond halen en in de lente opnieuw planten. De vliegenvanger heeft deze winterrust nodig wil hij goed blijven groeien en bloeien. Vanaf de lente kan de plant naar buiten waar hij het meest geniet van minstens vier uurtjes zon per dag. Nog een tip: geeft water zonder mineralen (regenwater of gedestilleerd water). 


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Marc Reynders

Biologie, systematiek en evolutie van zaadplanten. Gespecialiseerd in tropische Cyperaceae.

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen kun je terecht bij liam.verbinnen@eos.be