We gaan er van uit dat de aarde van binnen vol is gesteenten en vloeibaar materiaal, maar is daar wetenschappelijk bewijs voor, zijn er al metingen geweest tot in het binnenste van onze aardbol. Of is er ander bewijs?
De diepste boring die de mens ooit gemaakt heeft, is amper 12 km diep. Maar toch weten we wat er allemaal dieper in de aarde zit. En zo weten we ook dat de aarde niet hol is. Waarom zou ze trouwens hol zijn?
We weten dat omdat we kunnen achterhalen hoe aardbevingsgolven zich door de aarde voortplanten. Door hun veranderingen in snelheid en karakter weten we dat onder een stijve korst van ongeveer 40 km dikte er een "stroperige" mantel zit. Op 2900 km diepte vinden we nog een bijzondere grens; dieper vinden we een vloeibare buitenkern. Dit weten we omdat een bepaald type aardbevingsgolven - S-golven - zich niet kunnen voortbewegen in een vloeistof ... wat dan ook het geval is op die diepte. Uiteindelijk vinden op meer dan 5000 km diepte terug een overgang naar een vaste metaalkern.
En nog iets: op basis van de aantrekkingskracht van de aarde - de zwaartekracht - kunnen we de gemiddelde dichtheid van de aarde berekenen (op basis van de zwaartekrachtwet van Newton). Het resultaat is ongeveer 5,5 g/cm3. De gesteenten waaruit de korst is samengesteld hebben een dichtheid van ongeveer 2,7 g/cm3. Dit betekent dat binnenin de aarde sowieso materiaal moet zitten dat veel zwaarder is dan het gesteente in de korst ... dus zeker geen holte gevuld met lucht of water ... maar harde, zware gesteenten. We weten dat dit een metaalkern moet zijn met een dichtheid van ongeveer 13g/cm3.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
Tektoniek Geodynamica Aardbevingsgeologie Aardbevingsarcheologie