Hoe past men het dopplereffect in speciale relativiteit?

bram, 16 jaar
21 mei 2009

Als een vliegtuig de geluidssnelheid nadert halen zijn geluidsgolven van zijn motor mekaar steeds meer in waardoor de golflengte korter word voor en langer na het vliegtuig dit is mogelijk omdat sneller gaan dan het geluid goed mogelijk is en omdat de geluidssnelheid relatief is

maar de lichtsnelheid is voor elke waarnemer dezelfde, hoe kan het dan dat de golflengte wel kan verschillen voor elke waarnemer?

Antwoord

De Fysica van het Doppler effect is verschillend voor elektromagnetische golven en voor elastische golven. Voor elastische golven komt de snelheid van de bron en de waarnemer ten opzichte van het medium in de formule voor, omdat het medium nu eenmaal de drager is van de golf.

Dit medium is er niet voor elektromagnetische golven en bovendien is de lichtsnelheid onafhankelijk van de snelheid van de bron of de waarnemer. Toch geldt ook hier dat wanneer een waarnemer zich naar de bron toe beweegt, hij meer maxima per tijdseenheid tegenkomt dan wanneer hij dezelfde snelheid had als de bron. Voor het relativistische Dopplereffect gaat dus de relatieve snelheid tussen bron en ontvanger een rol spelen. Samen met de formules voor de tijdsdilatatie geeft dit een analoge (maar verschillende) voor de Dopplerverschuiving.

Eigenaardig genoeg zal de formule voor het klassieke Dopplereffect en die voor het relativistische Dopplereffect op hetzelfde uitkomen als de snelheden van bron en waarnemer klein zijn ten opzichte van de snelheid van de golf.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw