Antwoord
Het verbeteren van het record aantal cijfers na de komma van de berekening van pi is een ambitieus project! Voor zover ik weet staat het record nog steeds op naam van Kanada, Ushio en Kuroda, computerwetenschappers van de universiteit van Tokio. In 2002 berekenden zij pi tot op meer dan een triljoen aantal cijfers achter de komma. Daarvoor gebruikten ze een Hitachi supercomputer met 64 processoren en die deed daar 601 uur over.
Wie beter wil doen heeft niet alleen meer en snellere computers nodig, verbeteringen zijn enkel te verwachten van een doorbraak op wiskundig niveau. Er zijn verschillende methodes om pi te berekenen en de records hangen af van de snelheid van convergentie naar de waarde van pi. De oudste methode is de geometrische methode van Archimedes. Deze bestaat er in om een regelmatige veelhoek te construeren aan de buitenkant en de binnenkant van een cirkel. Daardoor kan je een boven- en ondergrens bepalen van pi. Zo bepaalde hij dat pi ligt tussen 3 10/71 en 3 1/7. (zie
http://www.pandd.demon.nl/piarchi.htm). In de zeventiende eeuw gebruikte Ludolf van Ceulen deze methode om pi te berekenen tot op 35 decimalen met de hand.
Een veel snellere methode is gebaseerd op reeksen zoals de formule van Leibniz:
pi/4 = 1/1 - 1/3 + 1/5 - 1/7 ..
Het computerprogramma van Kaneda gebruikte de formule
pi = 48 arc tan(1/49) + 128 arc tan (1/57) - 20 arc tan (1/110443)
Voor de wiskundige achtergrond zie het artikel op Wikipedia:
De basisprogramma's voor de berekening van pi zijn zeer eenvoudig. Zie hiervoor:
Veel succes!
Reacties op dit antwoord
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.