hoe is de eerste cel ontstaan?

Casper, 16 jaar
14 mei 2009

het eerste leven op de aarde...

Antwoord

Beste,

De eerste cellen ontstonden meer dan 3 miljard jaar geleden. Het is natuurlijk niet met zekerheid te achterhalen hoe dit precies gebeurde, maar volgens de gangbare hypothese waren de bouwstenen van het leven er al, namelijk de biomoleculen: nucleïnezuren, eiwitten en fosfolipiden. Deze waren "spontaan" ontstaan in de oersoep die onze jonge Aarde bedekte (eens de planeet voldoende afgekoeld was dat er water kon condenseren). Er was toen nog geen zuurstof, en er was zeer veel energie voor chemische reacties onder de vorm van warmte, ultravioletstralen en electriciteit (bliksem). 

De hypothese kan getoetst worden door deze oorspronkelijke oersoep en oeratmosfeer in een proefopstelling na te bootsen. Zo komt men inderdaad vanuit eenvoudige verbindingen waaronder koolzuurgas, stikstofgas, methaangas, fosfaten en water tot moleculaire bouwstenen van de biomoleculen (ondermeer nucleotiden en aminozuren). Bepaalde moeilijke chemische reacties kunnen bovendien gekatalyseerd worden door klei, zodat eenvoudige biomoleculen ontstaan (eiwitten, RNA). Wanneer men deze componenten met fosfolipiden (bestanddelen van de celmembraan)  in water mengt en goed schudt, dan ontstaan er spontaan kleine blaasjes waarbinnen de biomoleculen gevangen zitten - eenvoudige cellen.
Bepaalde nucleïnezuren (RNA's) kunnen zichzelf kopiëren en kunnen biochemische reacties katalyseren - dit vormt het begin van een celmetabolisme.
Samengevat: verschillende soorten biomoleculen ontstonden spontaan in de toenmalige chemische oersoep/oeratmosfeer (die verschilde van de huidige omdat er nog geen zuurstof was) en sommige van deze moleculen die in feite zijn gaan samenwerken, konden zich efficiënter vermenigvuldigen (kopiëren). Eens dit proces was begonnen, leidde competitie tussen de verschillende samenwerkingsverbanden tot steeds beter aangepaste levensvormen - evolutie dus. Uiteindelijk ontstonden er cellen die over de moleculen beschikten om aan fotosynthese te doen - ze konden zich voeden met koolzuurgas dat zeer overvloedig aanwezig was (en nog steeds is). Deze cellen maakten zuurstof aan, in feite als afvalstof. Later evolueerden cellen die zuurstof nodig hadden en nog later de eerste dieren.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Luc Bouwens

biomedische wetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2024
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door Eos wetenschap. Voor vragen over het platform kan je terecht bij liam.verbinnen@eos.be