Science Pub 'Mentaal welzijn'

23/03/2021

Online wetenschapscafé, 19.30 - 21 uur.

Is het glas te vol?

Mentaal welzijn: (geen) evidentie in moeilijke tijden

Of het nu gaat over jongeren, werknemers, gezinnen of senioren: we lopen allemaal risico op stress, eenzaamheid, burn-out, isolatie en depressie. Nog voor de pandemie schatte de Wereldgezondheidsorganisatie dat depressie en angst de wereldeconomie jaarlijks 1 biljoen dollar kosten. De coronacrisis maakte het er niet beter op.



Het aantal jongeren tussen 16 en 24 jaar dat depressieve gevoelens heeft, is verdrievoudigd bij vrouwen en verviervoudigd bij mannen tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête over mentaal welzijn van het wetenschappelijk instituut Sciensano. 3 op de 10 jongeren heeft volgens een internationale maatstaf een "depressieve stoornis".

Openheid en empathie worden vaak genoemd als remedie maar is het voldoende? En vooral: wat hebben de sociale wetenschappers hierover te vertellen?

  • Welke oorzaken zien we voor problemen inzake mentaal welzijn van diverse bevolkingsgroepen, en welke remedies zijn er?

  • Welke evidentie bestaat er voor effecten van de huidige pandemie op het mentaal welbevinden in een onderwijscontext, bij gezinnen en ouderen?

  • Moeten we rekening houden met langetermijneffecten?  

Deze en andere vragen leggen we voor aan een panel van experts tijdens onze tweede Science Pub op 23 maart. Dankzij de livestream kan je vragen stellen via de live chat. 

Meer info en inschrijven via deze link.

 

Overige aankondigingen

© 2008-2023
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw