Teddy & Beer

Donderdag 18 oktober 2018 tot zondag 1 september 2019

Teddy & Beer: een tentoonstelling die kinderen met hun beer bezoeken.

Als kind had je waarschijnlijk een knuffelbeer. Maar ken je de echte beren wel? Ontdek ze in Teddy & Beer!In onze tentoonstelling leer je veel over hun evolutie en hun ontmoetingen met de prehistorische mensen. Wanneer en waar zijn de beren ontstaan? Hoelang leven mensen en beren in Europa samen? Leefden er holenberen in onze gewesten? Maakten prehistorische mensen er jacht op?

De tentoonstelling doorgrondt ook hun levenswijze. Hoeveel soorten beren zijn er nu nog? Wat zijn hun kenmerken? Wie zijn ze? Waar leven ze? Zijn ze echt zo lomp? Zijn er goede zwemmers, klimmers of hardlopers bij? Eten ze uitsluitend honing? Nemen ze allemaal een lange winterrust? Zou de yeti een beer zijn?

Ook de complexe relatie tussen mensen en beren komt aan bod: in sommige gebieden en periodes worden beren vereerd; in andere bejaagd, gevreesd, uitgeroeid, bespot of opgevoerd als circusdier. Vandaag zijn ze overal beschermd – ze hebben het zelfs tot embleem van bepaalde streken gebracht – maar zes soorten zijn met uitsterving bedreigd. Is het mogelijk dat er binnenkort alleen nog knuffelberen bestaan? WWF, partner van de expo, stelt een van zijn beschermingsprojecten voor de beer voor. Steun hen!

In Teddy & Beer nodigen talrijke opgezette exemplaren, fossielen, multimediale middelen, filmpjes, interactieve opstellingen, 3D-reconstructies en natuurlijk ook knuffelberen alle kinderen van 4 tot 44 jaar uit om deze fascinerende wilde dieren te ontmoeten


KINDERPARCOURS: Kom met je knuffelbeer

Met hun knuffelbeer en een speciale badge kunnen de jongsten (vanaf 4 jaar) een parallel interactief parcours volgen dat speciaal voor ze uitgedacht werd. Door te observeren, na te bootsen, te vergelijken en bijeen te brengen ontdekken ze spelenderwijs de wereld van de beren!

 

Overige wetenschapen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen