‘Vraagstaart’-trofee beloont meest curieuze wetenschapsvraag

De Vraagstaart is een gloednieuwe prijs die bijzondere wetenschappelijke nieuwsgierigheid beloont. De allereerste Vraagstaart wordt uitgereikt aan de persoon die de voorbije jaren de meest van wetenschappelijke nieuwsgierigheid getuigende vraag stelde op de wetenschapswebsite ikhebeenvraag.be. 

De uitreiking vindt plaats op het wetenschapsfestival Sound of Science op zondag 27 mei in Edegem. Tijdens een korte presentatie worden de genomineerde vragen voorgesteld  en wordt de Vraagstaart-trofee, een creatie van Atelier Night Light, door Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters overhandigd aan de winnaar.

 Alle genomineerde vraagstellers krijgen bovendien het toegankelijke wetenschapsboek Ik heb een vraag cadeau. Dit overzichtsboek bundelt wetenschapsvragen van nieuwsgierigen van alle leeftijden die beantwoord werden door een wetenschapper met kennis ter zake. De vragen verschenen eerst op het platform ikhebeenvraag.be en zijn nu ter ere van de 10e verjaardag ervan gebundeld in een prachtig vormgegeven overzichtsboek.
 

Dit zijn de genomineerden voor de ‘Vraagstaart 2018’:

  • Komt er popcorn als de bliksem op maïs inslaat? Lees meer
  • Kunnen vlooien bacteriën zien? Lees meer
  • Hoeveel weegt een wolk? Lees meer
  • Wat aten de Galliërs? Toch niet alleen maar everzwijn? Lees meer
  • Waar begint de ruimte? Lees mee


Praktisch

De Vraagstaart wordt uitgereikt op het wetenschapsfestival Sound of Science in Edegem op zondag 27 mei om 14.30 uur.

Meer info via deze link: https://soundofscience.be/programmapunten/ikhebeenvraag/


Over het boek ‘Ik heb een vraag’

Ik heb een vraag start met een voorwoord van minister Philippe Muyters en wetenschapsicoon Lieven Scheire. Vervolgens doorloopt het 11 uiteenlopende domeinen aan de hand van tal van vragen, zoals ‘Waar begint een regenboog?’‘Waarom blijft een spin niet in haar eigen web kleven?’, ‘Hoe werkt wifi?’ en ‘Waarom stoppen we onze centen in een spaarvarken en niet in een spaarezel?’

Elk hoofdstuk start met de getuigenis van een wetenschapper die uitlegt hoe en waarom hij/zij verliefd werd op zijn/haar domein. Bart Coenen bundelde de vragen en interviewde de wetenschappers, Stephanie Dehennin zorgde voor de fenomenale illustraties en vormgeving. Ik heb een vraag is te koop in de boekhandel aan €19,99 en wordt uitgegeven door Van Halewyck.

Meer info: www.vanhalewyck.be/ik-heb-een-vraag.html


Contact
Bart Coenen
Coördinator ikhebeenvraag.be
bart.coenen@natuurwetenschappen.be – 0485 74 47 73

 

Overige wetenschapen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen