Ik heb een vraag - homepage

Is rauwe aardappel eten goed voor je?

pijl15/10/2008 - greet (42 jaar)

Gezondheid

Antwoord

Neen helemaal niet: het zetmeel dat in de aardappel zit, zit ingesloten in een granule; tijdens het koken gelatiniseert het zetmeel en hierbij komt eigenlijk de inhoud van deze granule vrij waardoor het amylose en het amylopectine (de twee polymeren die in zetmeel zitten; zijn op zich polymeren van glucose) beschikbaar worden voor vertering. Als de granules niet open gebarsten zijn, kunnen onze verteringsenzymen het amylose en amylopectine niet bereiken en wordt het zetmeel dus niet verteerbaar. De niet verteerde granules komen dan in de dikke darm terecht en daar gaan de darmbacteriën de granules beginnen afbreken en de overmaat aan polysacchariden die erin zit gaan beginnen verteren; resultaat: veel gasproductie : met als gevolg voor ons: krampen, flatulentie en zelf diarrhee denk ik.
Niet doen dus, want u zult het geen leuke ervaring vinden.
Mvg
Bruno De Meulenaer

Deze vraag werd beantwoord door:
prof. dr. ir. Bruno De Meulenaer
hoofddocent

Universiteit Gent
Universiteit Gent
 
Enkel de vraagsteller en de wetenschappers kunnen reageren op deze vraag en het antwoord.